background

Hoe maak ik een printscreen

 

Een printscreen maken van iets op uw beeldscherm kan soms heel handig zijn. Op de meeste toetsenborden zit dan ook een knop met het opschrift: Print Screen of PrtScn.

Echter, wanneer u deze toets indrukt lijkt er in eerste instantie maar bar weinig te gebeuren. Werkt die knop dan niet zomaar. Of moeten na het indrukken van die toets nog andere handelingen verricht worden om daadwerkelijk een printscreen te krijgen.

Een beeldschermafdruk maken

In dit artikel wordt ervan uit gegaan dat u een pc hebt of een laptop, met daarop Windows XP, Windows Vista, Windows 7 of Windows 8.

Het maken van een printscreen gaat in elke versie van Windows op een vergelijkbare manier en heeft ongeveer hetzelfde resultaat. In elke versie van Windows zijn er 2 mogelijkheden om een schermafdruk te maken:

    • De toets Print Screen of PrtScn indrukken - Hiermee maakt u een schermafdruk van het volledige beeldscherm.
    • De toetscombinatie Alt-Print Screen indrukken - Door de Alt-toets ingedrukt te houden en vervolgens op de Print Screen toets te drukken, maakt u een schermafdruk van alleen het venster waarin u aan het werk bent op de computer.

Alleen Windows 8 beschikt daarnaast nog over de mogelijkheid om een printscreen direct op te slaan in een speciale map die is ondergebracht in de map Afbeeldingen en de naam Schermopnamen draagt.

En printscreen wordt standaard in de map Schermopnamen opgeslagen, wanneer u in Windows 8:

  • De Windows-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt en vervolgens de Print Screen-toets indrukt.

Wanneer u in Windows de Print Screen-toets gebruikt of de toets combinatie Alt-Print Screen gebruikt dan wordt de schermafbeelding ofwel beeldschermafdruk op het zogenaamde Klembord in Windows geplaatst.

Het klembord is een onderdeel dat we in elke versie van Windows tegenkomen. En is een plek waar in Windows standaard iets wat we willen Kopiëren en Plakken of willen Knippen en Plakken tijdelijk wordt opgeslagen. Het klembord maakt het mogelijk dat we in het ene programma, bijvoorbeeld Word, iets Kopiëren of Knippen en dit vervolgens in PowerPoint Plakken.

Het maken van een printscreen werkt op vergelijkbare wijze. Hetgeen concreet betekent: dat zodra we op de knop Print Screen drukken, of de toetscombinatie Alt-Print Screen gebruiken, een kopie maken van iets wat op het beeldscherm staat en door Windows vervolgens automatisch op het Klembord wordt geplaatst.

 

Een schermafbeelding ofwel schermafdruk opslaan en afdrukken

Het maakt dan ook echt niet uit of u nu een printscreen maakt van bijvoorbeeld een webpagina, bankafschrift of van iets wat u gevonden hebt in Google maps. Elke printscreen die u maakt wordt standaard voor u op het Klembord geplaatst door Windows. Zodat u onder andere de vrije keus hebt in welk programma u de printscreen vervolgens wilt bewerken, opslaan en afdrukken.

In iedere versie van Windows zit standaard het tekenprogramma Paint, waarin u tevens kleine bewerkingen kunt doen aan afbeeldingen. Maar in ieder geval is het via het programma Paint altijd mogelijk om een printscreen op te slaan en af te drukken.

Hiervoor gaat u als volgt te werk:

    • Zoek via het zoekvak van menu Starten met behulp van de zoekopdracht 'Paint' het programma op in het menu Starten. Of navigeer in menu Starten via Alle programma's naar de programmamap Bureau-accessoires en klik vervolgens op het pictogram van het programma Paint.
    • Het programma Paint zal vervolgens openen en u een leeg scherm tonen. Kies nu de menuoptie Plakken in het programma Paint of druk de toetscombinatie Ctrl-V om de printscreen die u zojuist gemaakt hebt in het programma Paint te plakken. Uw printscreen zal vervolgens in het programma Paint getoond worden.Vervolgens kunt u via datzelfde programma Paint, via de menuoptie Opslaan, uw printscreen een naam geven en als afbeelding opslaan op uw computer. Via de menuoptie Afdrukken kunt u er vervolgens voor kiezen om uw printscreen af te drukken.

Een apart programma gebruiken voor het maken van screenshots

Inmiddels hebben we voor de printscreen al verschillende namen voorbij zien komen, te weten: schermafdruk, schermafbeelding en beeldschermafdruk. Hier kunnen we nog één naam aan toevoegen, namelijk: screenshot.

Het is handig om te weten dat een printscreen ook een screenshot genoemd wordt, wanneer we een apart programma willen inzetten om printscreens te maken. Omdat die programma's het ook nog wel eens willen hebben over het maken van een screenshot of zelfs een screen capture.


 

Een van de handigste en slimste programma's om screenshots mee te maken is FastStone Capture.

Omdat u via dit kleine handige programma niet alleen alle mogelijke screenshots kan maken, maar ze via hetzelfde programma tevens kan bewerken, opslaan en printen.

Een apart programma voor het maken van printscreens gebruiken is vooral het overwegen waard wanneer u denkt vaak een printscreen te gaan maken.

 

2020  W&SO Computerservice   globbers joomla templates